Het belang van financieel advies voor ondernemers

Als ondernemer heb je te maken met veel financiële beslissingen. Je moet bijvoorbeeld investeren in je bedrijf, je administratie bijhouden, belastingen betalen, je pensioen regelen en je risico’s afdekken. Hoe weet je of je de juiste keuzes maakt? En hoe zorg je ervoor dat je financieel gezond blijft?

Daarom is het belangrijk om financieel advies in te winnen als ondernemer. Een financieel adviseur kan je helpen om je financiële situatie in kaart te brengen, je doelen te bepalen en een plan te maken om die te bereiken. Een financieel adviseur kan je ook adviseren over de beste producten en diensten voor jouw situatie, zoals een zakelijke lening, een verzekering, een pensioenregeling of een boekhouder.

Maar hoe kies je een goede financieel adviseur als ondernemer? Waar moet je op letten? En wat zijn de voordelen en kosten van financieel advies voor ondernemers? In deze blog geven we je antwoord op deze vragen.

Waarom financieel advies als ondernemer?

Financieel advies als ondernemer kan je veel voordelen opleveren. Een financieel adviseur kan je onder andere helpen om:

  • Je inkomsten en uitgaven te optimaliseren
  • Je cashflow te verbeteren
  • Je vermogen op te bouwen en te beschermen
  • Je vermogen op te bouwen en te beschermen
  • Je belastingdruk te verlagen
  • Je financieringsmogelijkheden te vergroten
  • Je bedrijfsrisico’s te beheersen
  • Je pensioen goed te regelen
  • Je bedrijfsoverdracht of -beëindiging voor te bereiden

Ofwel, een financieel adviseur kan je helpen bij het realiseren van je zakelijke en persoonlijke doelen. Een financieel adviseur kan ook iemand zijn die met je uitdaagt, je meedenkt en je inspireert.

Hoe kies ik een financieel adviseur als ondernemer?

Er richten zich veel financieel adviseurs op ondernemers. Maar welke financieel adviseur past kan je het beste van dienst zijn voor jouw situatie? Hiervoor een aantal tips:

  1. Kijk naar welk advies je nodig hebt. Alleen advies over bijvoorbeeld een lening, verzekering of een speciaal onderwerp? Misschien ben je op zoek naar een totaal advies over al jouw financiële zaken? Ga op zoek naar een adviseur die past bij jouw financiële of verzekeringsvraag.
  2. Is de adviseur erkend, ervaren? Beschikt de adviseur over de juiste vergunningen en diploma’s om jou van een gedegen advies te voorzien? Kent de adviseur jouw branche, bedrijfsgrootte en bedrijfsvorm? Informeer bij andere ondernemers of de adviseur goed van dienst is geweest.
  3. Vergelijk de advies- of bemiddelingskosten kosten en de dienstverlening van verschillende adviseurs. Hoeveel rekent de adviseur voor een advies of bemiddeling? Is dat een vast bedrag, een uurtarief of een percentage van het product dat je afsluit? Wat krijg je precies voor dat bedrag? Krijg je alleen een adviesrapport of ook begeleiding bij de uitvoering? Bereken de reele kosten bijvoorbeeld a.d.h.v. het uurtarief en zijn daadwerkelijk gemaakte uren?
  4. Wel of niet onafhankelijk is ook een belangrijk aandachtspunt. Een onafhankelijk adviseur kan producten en diensten van verschillende aanbieders vergelijken en jou het beste aanbod doen. Een gebonden adviseur werkt samen met een beperkt aantal aanbieders zijnde één of meer en kan dan ook alleen de producten aanbieden van deze aanbieders.  Je wordt dus niet over alle in de markt zijnde opties geïnformeerd. Dit kan dus voor jou nadelig zijn. Vraag de adviseur naar zijn of haar beperkingen in advisering en waar hij mee samenwerkt.

Vertrouwen is een zeer belangrijk onderdeel bij het kiezen van een adviseur. Kies dan ook voor een adviseur waarbij jij je prettig voelt.  Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in de adviseur en dat je op een fijne manier met hem of haar kunt communiceren. Een goede adviseur luistert, legt alles duidelijk uit en geeft je transparant en eerlijk advies.

Voordelen van financieel advies voor ondernemers

Een goed financieel advies voor ondernemers levert je meestal veel voordelen op. Een financieel adviseur kan je onder andere van dienst zijn met:

  1. Geld besparen. Een financieel adviseur helpt mee voor om de beste deals te vinden voor je zakelijke of privéleningen, pensioenen verzekeringen, en andere financiële producten. Ook bij fiscaliteiten kan een financieel adviseur je helpen om je bijvoorbeeld belastingdruk te verlagen door gebruik te maken van aftrekposten en fiscale regelingen
  2. Geld verdienen. Een financieel adviseur denkt mee om je inkomsten te verhogen door je bijvoorbeeld tee adviseren over groeistrategieën, investeringsmogelijkheden en het verbeteren van rendementen. Ook kan hij je helpen met vermogen op te bouwen en te beschermen door jou te adviseren over vermogensplanning, vermogensbeheer, en vermogensoverdracht.
  3. Beschermen van jouw vermogen. Een financieel adviseur kan je helpen om je risico’s te beheersen door je te adviseren over de juiste verzekeringen, voorzieningen en noodplannen voor jouw situatie. Een financieel adviseur kan je ook helpen om je pensioen goed te regelen door mee te denken en te adviseren over de beste pensioenuitkering, pensioenoplossingen en pensioenaanvulling.

Vooruit zien. Een financieel adviseur kan je helpen om een financieel plan te maken dat aansluit bij wat jij graag wilt, jouw wensen en mogelijkheden. Een financieel plan geeft je laat je meekijken in je huidige en toekomstige financiële situatie, draagt bij dat jij de juiste keuzes maakt en geeft je rust en zekerheid of zeg maar een soort van zen-gevoel.

Kosten van financieel advies voor ondernemers

Wat zijn de kosten van een financieel advies voor ondernemers. Deze kosten kennen vele variaties en zijn afhankelijk van de omvang, de soort en de complexiteit van het advies. De opbouw van de kosten is meestal als volgt:

  1. Advieskosten. De start van advisering. Dit zijn de kosten die de adviseur rekent voor het geven van het advies. Dit kan een vast bedrag zijn, een uurtarief of een percentage van het product dat je afsluit.
  2. Bemiddelingskosten. Dit zijn de kosten voor het tot stand komen van een product of dienst. Dit kan ook een vast bedrag zijn, een uurtarief of een percentage van het product dat je afsluit.
  3. Servicekosten. Kosten die gemaakt worden nadat een product of dienst is afgenomen. De kosten voor het onderhouden van het contact met jou en de aanbieder.  Dit kan een vast bedrag per jaar zijn, een uurtarief of een percentage van het product dat je afsluit.

De totale prijs van een financieel advies voor ondernemers varieert dus meestal en kan van een paar honderd euro oplopen tot enkele duizenden euro’s. Belangrijk om dan ook voor de start van de advisering te weten welke advies- en of bemiddelingskosten er mee gemoeid zijn. Vraag altijd om een offerte of een dienstverleningsdocument waarin alle kosten en diensten gespecificeerd staan. In de meeste gevallen is een dienstverleningsdocument verplicht voor een klant ter inzage te hebben alvorens de dienstverlening begint. Vraag erna als dit niet wordt aangeboden.

Hoe vind ik een goede financieel adviseur als ondernemer?

Het vinden van een goede financieel adviseur als ondernemer is minder moeilijk dan vaak gedacht wordt. Maak gebruikt van verschillende bronnen, zoals:

  1. Vraag andere ondernemers in je branche, regio of netwerkorganisatie naar hun ervaringen met financieel adviseurs. Wie raden ze aan en waarom? Wie raden ze af en waarom? Wellicht kun je ook jouw eigen netwerk raadplegen.
  2. Je accountant of boekhouder. Informeer bij je boekhouder of accountant of hij of zij een goede financieel adviseur kent of samenwerkt met een goede financieel adviseur. Je boekhouder of accountant is op de hoogte van jouw financiële situatie, kan je doorverwijzen naar een geschikte adviseur maar ook behulpzaam zijn tijdens het adviesgesprek met een adviseur.
  3. Online platforms. Chat GP, online platforms etc. Op het internet vind je een schat aan zinvolle informatie echter kan het ook een overkill zijn aan informatie.  Voor het inlezen in vraagstukken, het zoeken van informatie etc. is het internet sowieso een goede hulp.