Tips voor verantwoord lenen en aflossen

Soms is Geld lenen noodzakelijk., bijvoorbeeld voor een uitgave waarmee je geen rekening hebt kunnen houden of een grote aankoop zoals de aanschaf van een auto.  Hoe leen je nu verstandig geld en voorkom je dat je inde schulden raakt? Als je toch in de schulden raakt, hoe kun je deze schulden dan slim en zo snel mogelijk aflossen? Wij geven je in deze blog geven een aantal tips mee hoe je slim en verantwoord kunt lenen en aflossen.

Leen geld als je geen andere mogelijkheid ziet.

Wanneer je geld leent betaal je altijd rente en soms ook andere kosten. Zoals je zult begrijpen kun je beter eerst gaan sparen en leen in ieder geval niet voor onnodige of impulsieve aankopen. Meestal krijg je hier al snel spijt van.

Altijd verschillende aanbieders vergelijken.

Als je geld wilt lenen, is het verstandig om verschillende aanbieders te vergelijken op voorwaarden, rente, looptijd en kosten. Zo vind jij de beste lening in jouw situatie en dan meestal gecombineerd met het goedkoopste rentetarief

Kies een passende leenvorm.

Er zijn verschillende soorten leningen, zoals een doorlopend krediet, een persoonlijke lening of een minilening.  Kies een leenvorm die past bij jouw leendoel, budget en wensen. Een persoonlijke lening heeft bijvoorbeeld een vaste rente, looptijd en maandbedrag, terwijl een doorlopend krediet meer flexibiliteit biedt. Een doorlopend krediet wordt steeds minder gesloten. Dit komt door de onzekerheid van een variabele rente en de mogelijkheid van het blijven opnemen van het al afgeloste deel. De toezichthouder, en daarbij ook de banken, vinden dit tegenwoordig niet meer een passend kredietproduct.

Bij een minilening moet je stil staan bij het zeer hoge rentetarief. Een tussenvorm van een doorlopend krediet en een persoonlijke lening is een Flex & Zeker Lening.  De 1e 2 jaar kun je aflossen en opnemen tot aan de limiet tegen een vaste rente. Na deze periode vervalt de opnamemogelijkheid en betaal je af naar €0,00.

Leen niet meer dan je kunt terugbetalen.

Ga eerst voor jezelf na hoeveel je per maand bereid ben om te betalen en bereken van tevoren hoeveel je maximaal kunt lenen. Zo voorkom je dat je in de financiële problemen geraakt of dat je langer aan een lening vast zit dan je lief is.

Houd rekening met veranderingen in je inkomen of uitgaven.

Je financiële situatie kan in de toekomst veranderen, bijvoorbeeld door werkloosheid, ziekte, pensioen of een scheiding. Kun je bij een eventuele inkomensdaling nog steeds aan de maandtermijn voldoen.

Tegenvallers zijn op te vangen door zelf geld opzij te zetten of door een overlijdensrisicoverzekering en/of arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Deze is vaak ook te combineren met een onvrijwillige werkeloosheidsdekking.

Tips voor verantwoord aflossen

Maak een overzicht van je schulden.

Als je meer dan 1 schuld hebt is het handige om hiervan een overzicht te hebben over de hoogte van de uitstaande schulden, bij wie deze uitstaan tezamen met de rente en de maandtermijnen. Je behoud hierdoor het overzicht en kunt dan sneller bijsturen mocht dit noodzakelijk zijn.

Tegenwoordig heb je hiervoor ook handige apps en ook banken bieden steeds vaker apps aan om je te helpen inzicht in financiële huishoudboekje te krijgen en te behouden.  Als er dan sprake is van een schuld dan kun je de verplichtingen en het verloop precies bijhouden.

Betaal op tijd en volgens afspraak.

Zorg ervoor dat je de afgesproken betalingsregeling(en) nakomt door op tijd te betalen. Hiermee voorkom je extra kosten, boetes of incassomaatregelen. Als je moeite hebt om de afgesproken termijn(en) na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met je schuldeiser om een oplossing te zoeken.

Los eerst de duurste schulden af.

Een slimme manier om sneller van je schulden af te komen, is om eerst de schulden met de hoogste rente af te lossen. Zo bespaar je op de rentekosten en houd je meer geld over om andere schulden af te lossen.

Extra aflossen wanneer dit mogelijk is.

Je hebt geld over aan het einde van de maand? Door extra af te lossen aan het eind van de maand, los je de schulden versneld af.  Dit kan bijvoorbeeld door een extra bedrag over te maken naar je schuldeiser of door gebruik te maken van boetevrije aflossingsmogelijkheden. Als je boetevrij mag aflossen dan betaal je uiteindelijk minder terug omdat je minder rente verschuldigd bent.

Vraag hulp als het nodig is.

Kom je er zelf niet ui? Vraag dan hulp aan vrienden, familie of een financieel expert.  Er zijn bijvoorbeeld schuldhulpverleners, budgetcoaches of bewindvoerders die je kunnen helpen met het regelen van je financiën en het treffen van betalingsregelingen.

Geld lenen en aflossen is niet altijd makkelijk, maar wel mogelijk. Met deze tips krijg hopelijk meer grip op je geldzaken en je schulden verminderen of voorkomen. Kom je er zelf niet uit? Schuif het dan niet op de lange baan maar roep hulp in. Hiermee voorkom meestal onnodige geldproblemen.