De verschillen tussen een particuliere hypotheek en een ondernemershypotheek

Voor het kopen van een huis heb je meestal een hypotheek nodig. Maar welke hypotheek? Elke hypotheek is niet hetzelfde. Er zijn verschillende soorten hypotheken, afhankelijk van je persoonlijke situatie en je wensen. In dit blogbericht gaan we in op de verschillen tussen een particuliere hypotheek en een ondernemershypotheek.

Particuliere hypotheek

Een particuliere hypotheek is een hypotheek die je afsluit als je in loondienst bent of een vast inkomen hebt uit bijvoorbeeld een pensioen of een uitkering. Je leent geld van een bank of een andere geldverstrekker om je huis te financieren. Je betaalt elke maand rente en aflossing over je lening. Je kunt kiezen uit verschillende hypotheekvormen, zoals een annuïteitenhypotheek, een aflossingsvrije hypotheek of een lineaire hypotheek. Daarnaast kun je gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek waardoor je over jouw inkomen minder belasting betaalt.

Ondernemershypotheek

Een ondernemershypotheek is een hypotheek die je afsluit als je een eigen bedrijf hebt dan wel zelfstandig ondernemer bent. Je leent geld van een bank of een andere geldverstrekker om je huis te financieren. Wel zijn de voorwaarden anders dan bij een particuliere hypotheek. Je moet namelijk kunnen aantonen dat je voldoende inkomen hebt om de hypotheek te kunnen betalen.

Dit doe je door je jaarcijfers, belastingaangiftes en prognoses te overleggen met de bank of tussenpersoon waarbij je de hypotheekaanvraag doet. Ook moet je meestal meer eigen geld inbrengen, omdat de bank meer risico loopt. Over het deel van de lening dat maximaal gelijk is aan de waarde van je huis kun je ook gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.

De belangrijkste verschillen tussen een particuliere hypotheek en een ondernemershypotheek zijn dus:

  • De maximale hoogte van de lening
  • De manier waarop je inkomen wordt beoordeeld
  • De hoogte van de eigen inbreng

Een particuliere hypotheek is meestal makkelijker te krijgen dan een ondernemershypotheek, omdat je minder documenten hoeft aan te leveren waaruit blijkt dat je de hypotheeklening kunt betalen en je daarbij minder eigen geld hoeft in te brengen. Maar als ondernemer heb je ook meer mogelijkheden om je inkomen te verbeteren en je risico’s te spreiden.

Het is daarom verstandig om je goed te laten adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur die gespecialiseerd is in hypotheken voor ondernemers. Zo kun je de beste keuze maken voor jouw situatie. Onze zakelijke hypotheekadviseurs zoeken graag met jou naar de beste hypoteekmogelijkheden. Tijdens kantooruren telefonisch: (0545) 221299 of je stuurt ons een e-mail: [email protected]. Van maandag t/m donderdag zijn wij telefonisch ook bereikbaar tussen 20.30 en 22.00 uur. Wij spreken jou graag!