Als zelfstandig ondernemer heb je soms extra geld nodig om te investeren in nieuwe apparatuur, je bedrijf te laten groeien, of een onverwachte tegenvaller op te vangen. Maar hoe kun je geld lenen als zelfstandig ondernemer? Waar moet je op letten als je een lening afsluit? In deze blog post geven we je een aantal tips en tricks om geld te lenen als ondernemer.
Geld lenen als ondernemer: de mogelijkheden
Er zijn diverse manieren om geld te lenen als ondernemer. De meest voorkomende zijn:
- Een zakelijke lening: dit is een lening die je afsluit bij een bank of een andere kredietverstrekker, waarbij je een vast bedrag leent dat je in termijnen terugbetaalt, meestal met rente. Een zakelijke lening is geschikt voor grote investeringen, zoals het kopen van een auto, een bedrijfspand dan wel het verduurzamen ervan of een machine
- Een zakelijk krediet: dit is een flexibele vorm van lenen, waarbij je een kredietlimiet krijgt die je naar behoefte kunt opnemen en aflossen. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk gebruikt. Als privépersoon heb je wellicht hiermee kennis gemaakt in de vorm van een doorlopend krediet. Een zakelijk krediet is handig voor het opvangen van tijdelijke tekorten in je werkkapitaal, zoals het betalen van leveranciers, personeel of belastingen.
- Een microkrediet: dit is een kleine lening die speciaal bedoeld is voor startende of kleine ondernemers die moeite hebben om toegang te krijgen tot reguliere financiering. Hiervoor kun je terecht bij bijvoorbeeld organisaties zoals Qredits of de gemeente, die naast geld ook begeleiding en advies bieden. Een microkrediet kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden, zoals het opstarten of uitbreiden van je bedrijf, het aanschaffen van voorraad of het volgen van een opleiding
- Het Zelfstandig Krediet: dit is een lening als je voor een privédoel een lening wilt afsluiten, bijvoorbeeld voor een auto, camper, woninginrichting, verbouwing of verduurzamen van de woning.
Geld lenen als zelfstandig ondernemer: de voorwaarden
Om geld te kunnen lenen als zelfstandig ondernemer, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze kunnen per kredietverstrekker verschillen, maar over het algemeen wordt er gekeken naar:
- Je ondernemingsplan: dit is een document waarin je beschrijft wat je bedrijf doet, wie je klanten zijn, hoe je je onderscheidt van de concurrentie, wat je financiële situatie is en wat je toekomstplannen zijn. Een goed ondernemingsplan laat zien dat je een haalbaar en rendabel idee hebt en dat je verantwoord omgaat met geld.*
- Je jaarcijfers: dit zijn de financiële overzichten van je bedrijf, zoals de balans, de winst-en-verliesrekening en het kasstroomoverzicht. Je jaarcijfers geven inzicht in de omzet, de kosten, de winst en de solvabiliteit van je bedrijf. Hoe beter je jaarcijfers zijn, hoe groter de kans dat je een lening krijgt.
- Je persoonlijke situatie: dit gaat over je, inkomen, schulden, eigen vermogen en BKR-registratie. Je persoonlijke situatie geeft voor een kredietverstrekker ook inzicht in hoeveel risico hij loopt als hij je geld leent. Hoe meer eigen vermogen en inkomen je hebt, en hoe minder schulden en BKR-noteringen, hoe gunstiger de voorwaarden van de lening zullen zijn.
*Meestal alleen gevraagd voor financieringsvragen bij een startende ondernemer.
Geld lenen als zelfstandig ondernemer: de tips en tricks
Als je geld wilt lenen als zelfstandig ondernemer, is het belangrijk dat je goed voorbereid bent en dat je slimme keuzes maakt. Hierna een paar tips en tricks om je op weg te helpen:
- Vergelijk verschillende aanbieders: niet elke kredietverstrekker hanteert dezelfde rente, kosten, looptijd en voorwaarden. Het loont dus om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Zo vindt jij de beste deal vinden voor jouw situatie.
- Kies een passende leenvorm: afhankelijk van je doel, je leenbedrag en je maandtermijn, kun je kiezen voor een zakelijke lening, een zakelijk krediet of een microkrediet. Bedenk goed wat je nodig hebt en wat je kunt terugbetalen. Leen niet meer dan noodzakelijk en houd rekening met onvoorziene omstandigheden.
- Onderhandel over de rente: de rente die je betaalt over je lening, bepaalt voor een groot deel hoeveel je uiteindelijk kwijt bent. Het kan daarom lonen om te onderhandelen over de rente. Wanneer je een goede band hebt met jouw kredietverstrekker, als je goede jaarcijfers kunt laten zien of als je onderpand of garanties kunt bieden kan dit leiden tot een scherper rentetarief.
- Maak gebruik van subsidies of regelingen: er zijn verschillende subsidies of regelingen waar je als zelfstandig ondernemer gebruik van kunt maken om geld te lenen. Denk bijvoorbeeld aan de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB), de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) of de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Ook De Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC) welke tijdens de Coronapandemie in het leven geroepen is hier een voorbeeld van. Deze regelingen kunnen de rente verlagen, de looptijd verlengen of het risico verminderen voor de kredietverstrekker.
- Een lening voor een privédoel en belastingaftrek: Wanneer je een lening afsluit voor woningverbetering, bijvoorbeeld voor het verduurzamen van jouw woning dan kun je de betaalde rente aftrekken in Box1. De lening moet hiervoor wel een vastgestelde einddatum, maandtermijn en rentevoet kennen. Kijk hiervoor bijvoorbeeld eens naar het Zelfstandig Krediet.
Geld lenen als zelfstandig ondernemer voor verduurzaming of verbouwing of zakelijke investeringen in bijvoorbeeld machines, bedrijfswagen, aankoop bedrijfspand etc. hoeft niet moeilijk te zijn, als je maar goed weet wat je wilt, wat je kunt en waar je op moet letten. Hopelijk heb je iets aan deze tips en tricks gehad. Een succesvolle onderneming toegewenst!