De mogelijkheden bij het verduurzamen en verbouwen van je woning

Welke financieringsmogelijkheden?

Het verduurzamen van je woning is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook leiden tot aanzienlijke besparingen op je energierekening. Ook verhoogt het de waarde van je huis. Hoe financiering de het verduurzamen en verbouwen van mijn woning? In deze blog bieden wij jou de helpende hand over verschillende financieringsmogelijkheden.

Hypotheekverhoging

Een veel voorkomende manier om een verbouwing te financieren is door je hypotheek te verhogen. Dit kan aantrekkelijk zijn omdat de rente op een hypotheek vaak lager is dan op andere leningen. Bespreek met je hypotheekverstrekker of jouw hypotheekadviseur de mogelijkheden en voorwaarden. Het is belangrijk om te weten dat je vaak een taxatie van je woning nodig hebt om de nieuwe waarde na de verbouwing te bepalen. Wel wordt tegenwoordig een Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten, zoals notariskosten en advieskosten.

Een woning verduurzamen met de Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening van het Warmtefonds is speciaal bedoeld voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen. Een lening  met  gunstige voorwaarden en een lage rente. Je kunt deze lening aanvragen via het Nationaal Warmtefonds. De lening kan worden gebruikt voor verschillende energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, zonnepanelen, warmtepompen en HR++-glas. Het maximale leenbedrag wordt bepaald aan de hand van jouw situatie en de verduurzamingsmaatregelen. Het is een aantrekkelijke financieringsoptie omdat de rente meestal lager is dan bij een bank.  Net zoals bij een reguliere lening betaal je de lening in termijnen terug.

Subsidies en regelingen bij woning verduurzamen

Er zijn meerdere subsidies en regelingen beschikbaar voor het verduurzamen en verbouwen van een woning. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een bekende financiële regeling voor bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie en een warmtepomp. Ook zijn er lokale gemeentelijke subsidies. Niet elke gemeente biedt een bepaalde  subsidie aan en ook kunnen de subsidies onderling verschillen. Het is de moeite waard om bij je gemeente na te vragen welke subsidies beschikbaar zijn. Ook zijn er soms tijdelijke regelingen die extra voordeel kunnen bieden, zoals de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor VvE’s.

Groene Leningen

Meerde banken bieden groene leningen aan met gunstige voorwaarden als er sprake is van een duurzame investering zoals bijvoorbeeld het isoleren van muren of het dak van de woning. De rente op deze leningen zijn  meestal lager dan reguliere leningen. Wel wordt zijn er striktere voorwaarden zoals bijvoorbeeld het aantonen van een offerte en/of bijbehorende factuur waarmee je aantoont de gelden daadwerkelijk voor verduurzaming te hebben gebruikt. Ook met een groene lening pak je het verduurzamen van de woning goed aan.

Informeer bij je bank, je eigen adviseur of intermediair in leningen naar jouw financieringsmogelijkheden. Groene leningen kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan duurzame maatregelen, van isolatie tot het plaatsen van een groen dak. Sommige banken bieden ook extra voordelen, zoals een rentekorting als je bepaalde energiebesparende maatregelen neemt. Zorg ervoor dat je de verschillende  voorwaarden van de kredietaanbieders vergelijkt of laat je hierin adviseren zodat je de beste keuze maakt afgestemd op jouw persoonlijke wensen.

Crowdfunding

Crowdfunding is ook een mogelijkheid om je duurzame verbouwing te financieren.  Wil jezelf een Crowdfunding opstarten dan kan dit  via platforms zoals Kickstarter of GoFundMe kun je geld inzamelen bij vrienden, familie en andere geïnteresseerden. Dit helpt als je een bijzonder of uniek project hebt. Het is belangrijk om een goed verhaal te hebben en duidelijk uit te leggen waarom  jouw project de moeite waard is.  Wanneer je niet zelf een Crowdfunding project wilt opstarten zijn er ook Crowdfunding banken.

Deze zetten kredieten uit via uitgeleend geld door particulieren en zelfstandigen in een Crowdfundingsproject dat de Crowdfunding bank beheert. Via banken en intermediairs of rechtstreeks bij de crowdfunder aan te vragen. Voor meer informatie over platformen en waardevolle tips kijk je even op de site van DonateursBelangen.

Hoe begin ik met het verduurzamen van de woning?

Voorbereiding

Een goed plan is belangrijk alvorens je met het verduurzamen of verbouwen van je woning begint. Je zult inzicht moeten krijgen wat je wilt gaan doen en welke kosten hiermee gemoeid zijn. Een energieadviseur kan je helpen in het kiezen van de juiste maatregelen en je daarbij inzage geven in de bijbehorende kosten. Vraag altijd meerdere offertes op zodat je een goed beeld krijgt in de reële kosten van jouw bouwproject.

Aanvragen

Om je woning op de juiste manier te verduurzamen moet je beginnen om alle  noodzakelijke documenten en informatie beschikbaar te krijgen. Dit kunnen onder andere offertes, bouwplannen en een energie-adviesrapport zijn. Bij sommige financieringsmogelijkheden kan het nodig zijn om vooraf toestemming te krijgen voordat je met de werkzaamheden begint. Dit is van belang bij subsidieaanvragen. Het is belangrijk om de voorwaarden en eisen van de financieringsoptie goed door te nemen om verrassingen te voorkomen. Wanneer je deze informatie tot je beschikking hebt kun je de juiste route uitstippelen om jouw bouwproject succesvol te starten én af te ronden.

Doen

Tijdens de uitvoering van de verbouwing is het belangrijk om regelmatig de voortgang te controleren en contact te houden met de aannemer. Zorg ervoor dat de werkzaamheden volgens plan verlopen en dat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Dit doe je door tijdens de verbouwingswerkzaamheden in contact te blijven met de aannemer zodat je op de hoogte blijft van het proces en daar waar nodig op tijd kunt bijsturen.

Heb je hiervan zelf onvoldoende kennis of  tijd? Je kunt dan ook een bouwbegeleider inschakelen die je helpt om de verbouwing in goede banen te leiden. Een bouwbegeleider helpt ook om eventuele problemen snel op te lossen en zorgt ervoor dat de bouwwerkzaamheden binnen jouw begroting blijft.

Praktijkvoorbeelden van verduurzamen.

Het verduurzamen van de woning door deze volledig te isoleren, het aanschaffen van zonnepanelen en een warmtepomp met een Energiebespaarlening van het Warmtefonds en IDSDE-subsidie.  Hierdoor een sterk verhoogd wooncomfort en een aanzienlijke verlaging van de energierekening.  Een ander voorbeeld waarbij een oude woning is gerenoveerd en voorzien van HR++ glas en een warmtepomp + zonnepanelen.

Daarnaast een elektrische auto aangeschaft met de mogelijkheid dat de auto de niet gebruikte zonne-energie kan opslaan en weer terug kan leveren op het moment dat de klant de stroom nodig heeft of anders verkoopt aan de energiemaatschappij.

Voor de renovatie en verduurzaming van de woning en de aanschaf van de auto zijn hiervoor 2 groene leningen met een extra scherp rentetarief bij een bank afgesloten. De uitkomst is een sterk verhoogd wooncomfort met zeer lage energielasten voor de woning. Tevens zijn de gemiddelde oplaadkosten voor de elektrische auto zeer laag.

Is verduurzamen slim?

Het verduurzamen is goed voor het milieu en als je met een goed plan de woning verduurzaamt dan biedt dit naast een verhoogd wooncomfort ook financiële voordelen. Belangrijk hierbij is dat er momenteel goede en kostenbesparende financieringsmogelijkheden worden aangeboden door de overheid, banken en via Crowfundingplatforms.  Denk hierbij aan een hypotheekverhoging, subsidies, groene leningen, de Energiebespaarlening van het Warmtefonds en Crowdfunding.